ضرورت گسترش چتر حمایتی بیمه ها

طــرح تحــول سلامت از دو فاز اصلی برخوردار است که یک فاز به حوزه "درمان" و دیگری به "بهداشت" مربوط می‌شود.

این طرح از هشت برنامه برخوردار است که از 15 اردیبهشت ماه در 557 بیمارستان وزارت بهداشت آغاز شده است. سه برنامه از این هشت برنامه شامل "کاهش فرانشیز پرداختی مردم در بیمارستان‌های دولتی"، "رایگان شدن زایمان طبیعی" و "ارتقای کیفیت وضعیت اقامت بیماران در بیمارستان‌های دولتی" (هتلینگ) از 15 اردیبهشت ماه آغاز شده است.همچنین دو برنامه دیگر نیز شامل "حمایت از ماندگاری پزشکان در مناطق محروم" و "مقیم شدن پزشکان متخصص در بیمارستان‌های دولتی" از ابتدای خرداد ماه آغاز شده که به تدریج در بیمارستان‌های کشور اجرایی می‌شود.صاحب نظران معتقدند که اجرای صحیح این طرح می تواند سطح سلامت کشور را به نحو چشم گیری ارتقا دهد .دکتر عبدالرضا عزیزی، رییس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی،‌ در این باره به «حمایت» می ‌گوید: ضمانت‌های اجرایی این طرح در درجه نخست تاکیدات مقام معظم رهبری و ابلاغیه ایشان،حمایت دولت و رییس جمهوری، وجود یک وزیر قوی و توانمند ، آگاهی  کامل روسای دانشگاه‌ها از اهمیت اجرای این طرح ،نظارت دقیق مجلس و همچنین پیش بینی اعتبارات و منابع لازم است .این نماینده مجلس با بیان اینکه هم اکنون یکی از چالش‌های جدی ما نیروی انسانی است، تاکید کرد: پزشکان ، دندان‌پزشکان و سرویس‌های خدماتی درمانی به طور متناسب در کشور فعالیت ندارند بنابراین برای تأمین نیروی انسانی باید انگیزه ایجاد کرد؛ هم انگیزه معنوی و هم انگیزه مادی. اگر منابع لازم تخصیص یابد فکر می‌کنم این تحول در سلامت انجام شود.

وی افزود: باید موضوع پیشگیری و مراقبت از نوزادان، بارداران، سالمندان، توجه به بیماران روحی و روانی مدنظر قرار گیرد.  عزیزی می افزاید :اگر سلامت محوری ترویج یافته و مراقبت از خود به یک فرهنگ عمومی تبدیل شود بسیاری از مشکلات فعلی رفع خواهد شد.عزیزی نبود عدالت در یکسان شدن بیمه‌ها را از مشکلات فعلی کشور خواند و تاکید کرد: یکی از چالش‌های امروز ما موضوع بیمه‌هاست و متاسفانه هنوز عدالت درمانی وجود ندارد. خوشبختانه با دستوری که رییس جمهوری به وزرای بهداشت ودرمان و همچنین تعاون ، کار و رفاه اجتماعی دادند، حدود 5 تا 6 میلیون نفری که فاقد بیمه بودند، بیمه شدند.وی ادامه داد: من اعتقاد دارم که باید بیشتر بر فرهنگ سازی درحوزه سلامت متمرکز شد همچنین باید سعی کنیم جاذبه‌هایی را ایجاد کنیم که برخی از پزشکان متخصص از جمله دندان‌پزشکان در شهرهای کوچک و روستاها بتوانند خدمت رسانی کنند.  این نماینده مجلس یکی دیگر از چالش‌های نظام سلامت کشور را ضعف فرهنگی و فقدان اطلاع رسانی درست در جامعه می داند و می گوید: مردم ما چندان پزشک عمومی را قبول ندارند و برای کوچک‌ترین سرماخوردگی و سردرد به پزشک متخصص مراجعه می‌کنند بنابراین ما باید تخصص گرایی را محدود کنیم تا این چالش هم برطرف شود.وی تاکید می کند : باید مدیران با انگیزه و فعال همت کنند تا در نظام سلامت تحول ایجاد شود نه اینکه اعتبارات این طرح را بین بیمارستان‌ها برای سایر برنامه ها هزینه کنند. اگر مدیران دلسوزی لازم را داشته باشند با سرعت می‌توانیم نقاط ضعف موجود را برطرف کنیم البته مجلس هم به دنبال آن است که مشکلات بخش سلامت کمتر شود.

 لزوم توجه به بومی گزینی

نعمت الله منوچهری، نماینده مردم پاوه در مجلس شورای اسلامی نیز در گفت‌وگو با «حمایت» در خصوص ضمانت‌های اجرایی طرح نظام سلامت گفت: قبل از اجرای هر برنامه‌ای باید نیازسنجی، اولویت بندی صورت گیرد و در فاز آخر آن برنامه عملیاتی شود. به اعتقاد من باید از هم اکنون برنامه ریزی شود تا پزشکانی که تخصص می‌گیرند رصد شوند تا بخش قابل توجهی از آنان بومی‌گزینی شوند.منوچهری درباره اعزام پزشکان به مناطق محروم تاکید کرد: اینکه پایتخت‌نشینان را به شهرستان‌های لب مرز بفرستند کار صحیحی نیست باید در پذیرش دقت شود. هم اکنون تعادل در عرضه و تقاضا نیست. وی می افزاید: درحال حاضر مریض زیاد و پزشک کم است، اما همه پزشکان در یک نقطه تمرکز کرده‌اند و عدالتی در خدمات نیست. پیشنهاد من این است که دانشجویان پزشکی از مناطق مورد نیاز پزشک و نقاط محروم پذیرش شوند و تعهد دهند که در همان منطقه خدمت کنند و این موضوع مصوب قانونی شود که وقتی به پزشکان این امتیاز را می‌دهید پروانه کاری آنان در همان منطقه اعتبار داشته باشد. از سوی دیگر باید پروانه وزارت بهداشت در همان منطقه اعتبار داشته باشد و پزشکان تعهد دهند تا در مراکز دولتی کار کنند تا سبب نشود که به مراکز خصوصی بروند.وی با اشاره به اینکه این طرح مرحله به مرحله اجرا میشود، تصریح کرد: در مرحله نخست این طرح همه ایرانیان صاحب دفترچه می‌شوند. در مرحله دوم همپوشانی‌ها قطع می‌شود زیرا هم اکنون تعدادی از هم وطنان ما دو یا چند دفترچه دارند، مرحله سوم مربوط به مبلغ پرداخت حق سرانه بیمه است و مرحله چهارم آن است که به سمت عدالت در سلامت برویم زیرا اکنون اعتبار دفترچه ای که یک روستایی دارد مساوی با اعتبار یک پایتخت نشین نیست.  منوچهری ادامه داد: در مرحله پنجم باید امکاناتی را برای پزشکان فراهم کنیم تا بتوانند در کنار اشتغالشان زندگی مناسبی داشته باشند . نمی‌توان پزشک را وادار کرد تا بدون امکانات رفاهی در یک منطقه محروم زندگی کند. مرحله ششم تفکیک بین پزشک خصوصی و پزشک دولتی است. حمایت دولت از بخش دولتی باید بیشتر از بخش خصوصی باشد. پزشک بخش خصوصی هم اکنون همان قدر از حمایت‌های دولتی برخوردار می‌شود که یک پزشک دولتی. همچنین صندوق‌های بیمه ای تجمیع شده و همه تحت حمایت یک بیمه قرار گیرند.

عضو کمیسیون بهداشت ودرمان مجلس افزود: با پیشگیری می‌توان بسیاری از هزینه های درمان را کم کرد. باید مردم را ترغیب به آزمایش‌‌های دوره ای، سونوگرافی و ماموگرافی ساده کرد تا بیماری‌هایی همچون سرطان در مراحل اولیه و قبل از آنکه به شیمی درمانی برسند تشخیص و درمان پایه ای شوند. وی مرحله هفتم را افزایش کارایی بیمه‌ها عنوان کرد و گفت: هم اکنون پوشش بیمه ای بسیار ناچیز است به‌طور مثال دندان‌پزشکی در بسیاری از بیمه‌ها موجود نیست. کارایی‌ها پایین است و بیشتر داروهای بیماری‌های صعب‌العلاج را شامل نمی‌شوند بنابراین باید حمایت دولت بیشتر شود. گاهی بعد از ابتلای فرد به سرطان، خانواده او درزمینه های گوناگون روانی و اقتصادی دچار مشکلات عدیده ای می شوند این در حالی است که تدبیر اندیشیده شده در مورد پرداخت کمتر از ده درصد هزینه بستری، کمک شایانی به خانواده بیمار می‌کند.  منوچهری لازمه اجرای هر طرح خوب را تأمین زیرساخت‌ها و امکانات لازم می داند و تصریح کرد:‌ این امر سه وجه دارد. نخست زیرساخت‌ها و بیمارستان‌ها بایدخوب و کافی است؛ دوم وجود منابع انسانی متخصص و سوم تزریق بودجه وامکانات موردنیاز که البته هر سه لازم و ملزوم هم هستند زیرا اگر مدیری مدیریت قوی داشته باشد می‌تواند دو مورد دیگر را نیز پوشش دهد. این نماینده با ابراز نگرانی از احتمال مدیریت ناصحیح بودجه‌ گفت: اگر بودجه‌ هنگفتی که به این طرح اختصاص داده شده مدیریت نشود و این بودجه بیشتر صرف توانمند سازی مالی پزشکان شده و از بهینه سازی غافل شویم در آینده با افزایش درآمد پزشکان ممکن است نتوانیم بودجه لازم را در اختیار وزارت بهداشت قرار دهیم و برای پرداخت درآمد پزشکان با چالش کمبود اعتبارات روبه‌رو شویم.  وی به تأثیر مشارکت مردم در اجرایی شدن هرچه بیشتر این طرح اشاره کرد و گفت: مردم خودشان باید همکاری کنند زیرا هیچ طرحی بدون خواست و مشارکت همگانی و همکاری به سرانجام نمی‌رسد. زمانی می‌توانیم بگوییم وزارت بهداشت موفق بوده است که مردم و بیماران راضی باشند ولی اگر اقدامات به نفع مردم نباشد همه اقدامات بی نتیجه است.


URL : https://www.vekalatonline.ir/articles/61251/ضرورت-گسترش-چتر-حمایتی-بیمه-ها/