آغاز طرح تحول نظام سلامت

طرح بزرگ تحول نظام ســلامت از امروز اجرایی می شود. طرحی که بسـیاری تحقق آن را انقلابی بزرگ در نظام سلامت کشور می‌دانند؛ اما اگر واقع‌گرایانه به موضوع نگاه کنیم، مشکلات موجود بر سر راه تحول نظام سلامت عظیم است.

براساس یکی از بندهای این طرح، کسانی که بیمار می شوند فقط  ده درصد از هزینه ‌های درمان خود را می پردازند و 90 درصد باقیمانده را دولت متقبل می شود. با آنکه این خبر بارقه های امید را در دل هموطنان روشن کرد اما نباید این موضوع مهم را از نظر دور داشت که بسیاری از مردم خود در بیمار شدنشان مقصرند و با اجرایی شدن این بند، انتظار خواهند داشت تا دولت از ذخیره بیت المال هزینه های درمان آنان را پرداخت کند. بیماری‌های گوارش ناشی از روش‌های نادرست تغذیه، بیماری هایی که به واسطه ازدواج های فامیلی و یا فقدان مراقبت های حین بارداری رخ می دهد،‌ آسیب های ناشی از استفاده نادرست از رایانه و نظایر اینها مواردی است که خود شخص مسبب اصلی بیماری است. از سوی دیگر بخش عمده ای از مراجعات بیمارستانی مربوط به تصادفات جاده ای و اتفاقات حین کار است. مواردی که یا فرد مراجعه کننده به بیمارستان مقصر است و یا عامل آن بی‌احتیاطی‌های فرد دیگر و یا نبود زیرساخت‌های مناسب در جاده ها، نواقص موجود در صنعت خودرو‌سازی و صدها عامل دیگری است که می توان با مرتفع ساختن آنها، از بروز این حوادث جلوگیری کرد. با این تعریف، بخش زیادی از ذخیره کشور که در زمینه درمان هزینه خواهد شد ناشی از عواملی است که با اصلاحشان می توان از بروز آنها جلوگیری کرد.احمد آریایی نژاد، عضو کمیسیون بهداشت مجلس معتقد است که باید مبلغی که دولت به‌طورمستقیم صرف درمان بیمار می کند به صورت غیر مستقیم به جامعه تزریق شود.این مبلغ می تواند صرف ارتقای فرهنگ سلامت و رفاه جامعه،‌ تغذیه سالم تر خانواده ها و تهیه احتیاجات ضروری آنان شود. این نماینده مجلس می گوید: استفاده نادرست از بیت المال تضییع حقوق جامعه است زیرا هزینه های درمان از منابع کشور تامین شده و حق تک تک افراد جامعه است. نباید این توقع را در مردم ایجاد کرد که هرزمان و به هر علتی که بیمار شدند، دولت موظف است که با هزینه بیت المال و به اصطلاح با پول یارانه، آنان را درمان کند. مردم باید بیاموزند که مسئولیت رفتارهای اشتباه خود را خودشان به عهده بگیرند. به گفته وی، توجه به ورزش روزانه در همه سنین بسیار ضروری است.

در حال حاضر در کشور ما بیشترین مشکلات مربوط به بیماری های غیر واگیر مانند چاقی و دیابت و بیماری‌های قلبی عروقی است و اگر تغییر عادتی در رژیم غذایی افراد اتفاق بیفتد و کاری کنیم که مردم بتوانند میزان مصرف مواد غذایی را که استفاده می کنند و میزان کالری را که می سوزانند به شیوه ای تنظیم کنند تا افزایش وزن پیدا نکنند،به طور قطع ما این گونه بیماری ها را نخواهیم داشت. بنابراین بیشترین تمرکز دولت و مردم در بخش سلامت باید بر موضوع پیشگیری باشد. در واقع قسمت عمده پیشگیری با فرهنگ سازی به وجود می آید و با تغییر عاداتی است که در جامعه اتفاق می افتد. به گفته وی در دنیای جدید ما نیازمند آن هستیم که نظارت مردم بر خود را بیشتر کنیم.  مردم باید بیاموزند که منافع جمعی را به منافع شخصی ترجیح دهند. افزایش آگاهی های مردم سبب می شود تا مردم سبک صحیح زندگی را آموخته و با تغییر در نگاه و روش خود باعث تغییر در جامعه پیرامون و نسل بعد از خود شوند. این نماینده مجلس معتقداست که آموزش ها در این زمینه باید از کودکی آغاز شود و اینکه آموزش هایی را برای مردم از طریق مطبوعات و رسانه ملی  قرار دهیم. البته آگاهی سازی باید برای تمام سنین صورت گیرد ولی اصل موضوع این است که بسیاری از رفتارها در دوران آموزش مدرسه شکل می‌گیرند و در این زمینه آموزش و پرورش و تمام ارگان ها باید دست به دست هم دهند تا این هدف تحقق یابد.آریایی نژاد کمتر بیمار شدن و سریعتر بهبود یافتن و استفاده از امکانات پزشکی و دارویی داخلی را از نمونه‎های خودکفایی در بهداشت و درمان دانست و افزود: من به موفقیت طرح نظام سلامت خوش‌بین هستم اما ساز و کارهای دیگری هم لازم است. این نکته را نباید از نظر دور داشت که سلامت مردم در گروی مدیریت یک بخش نیست و آنچه که وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی برعهده دارد، ایجاد شبکه بهداشت و توسعه آن است. براین اساس رسیدن به ایده آل تحول نظام سلامت نیازمند عزم ملی و مدیریت جهادی تمام ارگان‌ها و توجه بیش از پیش قوای مجریه و مقننه است.


URL : https://www.vekalatonline.ir/articles/57688/آغاز-طرح-تحول-نظام-سلامت/