ماهیت شبه قضایی هئیت های رسیدگی به تخلفات

تخلف اداری در واقع عدم رعایت قواعد و مقررات و آیین‌نامه‌های مربوط به انجام امور اداری است، مانند نادیده گرفتن انضباط و سلسله‌مراتب اداری که مصادیق آن در قانون رسیدگی به تخلفات اداری بیان شده است.

در مقابل تخلفات اداری ما مجازات اداری داریم. البته برخی تخلفات اداری مثل ارتشا و اختلاس می‌تواند جنبه مجرمانه هم داشته باشد. رسیدگی اداری به این موارد،  مانع از این نمی‌شود که جنبه‌های جزایی آن نادیده گرفته شود. بنابراین به جنبه کیفری تخلف در دادگاه و به جنبه اداری آن در دادگاه‌های رسیدگی به تخلفات اداری رسیدگی می‌شود. خود قانون رسیدگی به تخلفات اداری دو هیئت برای رسیدگی به تخلفات اداری در نظر گرفته است، یکی هیئت‌های بدوی و دیگری هیئت‌های تجدیدنظر. علاوه بر این یک هیئت عالی نظارت داریم که وظیفه آن رسیدگی به آرایی است که در هیئت‌های تجدیدنظر صادر شده است یا تخلفات خود اعضای عالی نظارت که مرتکب قصور و تخلف می‌شوند.

هیئت‌های رسیدگی به تخلفات اداری به طور قطع دادگاه نیستند و شرایط محکمه را ندارند، و این دادگاه‌ها یک نهاد شبه‌قضایی محسوب می‌شوند به این دلیل که وظایف‌شان رسیدگی به تخلفات کارمندان دولتی است و این کارکرد و وظیفه شبیه قضاوت است و این متفاوت از معنای خاص مندرج در محاکم قوه قضاییه است. این هیئت‌ها بین شاکی از کارمندان و خود کارمندان تصمیم می‌گیرند بنابراین ماهیت کارشان «شبه‌قضایی» است.


URL : https://www.vekalatonline.ir/articles/48700/ماهیت-شبه-قضایی-هئیت-های-رسیدگی-به-تخلفات/