ترک تحصیل و بیکاری از عوامل افزایش بزهکاری

 معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان ایلام گفت: یکی از عوامل بزهکاری، ترک تحصیل است بنابراین برای پیشگیری از این عامل، از سوی معاونت پیشگیری از وقوع جرم آموزش هایی برای کاهش جرائم به دانش آموزان داده می‌شود.

جعفر داراب‌خانی با بیان اینکه  نیروی انسانی فعال و پویا به ویژه جوانان سهم به سزایی در عمران و آبادانی و رشد کشور دارند، خاطرنشان کرد:  یکی از عواملی که در هدر رفتن این سرمایه نقش دارد، بزهکاری است که در سال های گذشته شاهد افزایش بزهکاری در بین جوان هستیم.وی با بیان اینکه متاسفانه سن مرتکبان جرائم رو به کاهش است؛ تصریح کرد: یکی از مهمترین عوامل ارتکاب جرائم توسط جوانان افزایش خشونت است . بزهکاری در جوانان علل و عوامل متعددی مانند علل اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، اعتقادی، بهداشتی، سیاسی و ...دارد مضافاً بزهکاران از جهات مختلف مانند سن، میزان تحصیلات، نوع رفتار مجرمانه، مشکلات خانوادگی و... نیز تقسیم می‌شوند.وی افزود: تحقیقات انجام شده نشانگر این موضوع است که بیشترین بزهکار در سن جوانی بین سال‌های 20 تا 18 است و افراد مجرم این رده  دارای تحصیلات زیر دیپلم هستند.  با نگاه اجمالی به آمار بزهکاران بیشترین درصد این افراد مجرد هستند که آمار زندانیان مؤید این مطلب است که بزهکاران و متهمان مواد مخدر در رده اول و سرقت در رده دوم قرار دارند.این مقام مسئول در دادگستری کل استان ایلام تصریح کرد:  گرایش به سمت و سوی مواد مخدر صنعتی یکی از آفت‌هاست که علاوه بر اینکه فعالیت و استعمال این نوع مواد خود، جرم است زمینه ارتکاب برخی از رفتار مجرمانه دیگری نیز به وجود می‌آورد. در بررسی‌های به عمل آمده از پرونده‌های سرقت یکی از مهمترین علل تحقیق بزه یاد شده «اعتیاد» شخص سارق است.معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان ایلام با اشاره به نقش مثبت خانواده در پیشگیری هم گفت: خانواده این اشخاص متلاشی شده است یا خود خانواده‌ها عامل تشویق و تحریک و حتی اجبار نوجوانان به سمت سوی رفتارهای بزهکاری هستند.به گفته وی، ظهور خشونت‌ها در فضاهای مجازی و همچنین در رسانه‌ها یکی از علل گرایش جوانان به بروز رفتارهای خشن خطرناک است که نزاع‎ها و درگیری‌های فیزیکی بدون  سمت و سو و انگیزه خاصی به صورت آنی را سبب می‏شود.

 علل بزهکاری در بین جوانان

 داراب‏خانی در ادامه این گفت وگو با اذعان به این موضوع که فقر و ریشه‌های اقتصادی یکی از علل بزهکاری در بین جوانان است، هم اظهارکرد: نزدیک به 95درصد کسانی که مرتکب رفتارهای مجرمانه در سنین جوانی می‌شوند، اشخاص بیکار و فاقد درآمد مکفی هستند. 

 معضلات حاشیه نشینی

داراب‌خانی تصریح کرد: حاشیه شهرها یکی از فضاهایی که بیشترین سطح توزیع در تولیدات مواد مخدر را دارد .متاسفانه بزهکاران حرفه‌ای با  تهیه یا تولید مواد مخدر صنعتی آن را در بین جوانان و نوجوانان در پارک ها یا اماکن پرتردد دیگر توزیع می‎کنند. وی با اشاره به معضل حاشیه نشینی در شهرها هم گفت: حاشیه شهرهای بزرگ به کانون خیزش و پایگاه بزهکاران مبدل شده است. خانواده های فقیرکه توان اسکان در نقاط مناسب شهر را ندارند به لحاظ نداشتن سرپناه مجبورند در کنار شهرها با ساخت  آلونک‌هایی به صورت غیرمجاز ساکن شوند و این مسکن‌های فاقد هرگونه امکانات رفاهی پناهگاهی برای حضور شبانه بزهکاران است.این مقام قضایی با ذکر این نکته که هر چند اقداماتی برای جلوگیری از حاشیه نشینی صورت پذیرفته است تصریح کرد: این اقدامات کارساز نبوده (به شکلی که مانع باشد) زیرا که هر روز ما شاهد افزایش حاشیه نشینی هستیم .جوانان و نوجوانان زمانی که در این مکان‌ها  کنار هم قرار می گیرند به راحتی تجربیات غلط و بزهکارانه خویش را بدون کمترین نظارتی به جوانان و نوجوانان که می تواند برادر، خواهر ویا دوست‌شان باشد منتقل می کنند.وی خاطرنشان کرد: حتی این اشخاص در موقع عصبانیت با به کارگیری الفاظ و حرکات زشت و ناشایست که در خور شأن نیست مرتکب بزه توهین هم می‎شوند . داراب‏خانی افزود: بر اساس تحقیقات انجام شده بیش از 80 درصد جرایم در حاشیه شهرها اتفاق می‌افتد و این امر ایجاب می‎کند تا تمام دستگاه‌ها با همکاری و تعامل بیشتر با یکدیگر در صدد مقابله جدی با این معضل برآیند.

 نقش اقدامات فرهنگی در کاهش جرایم 

معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان ایلام در ادامه سخنانش گفت: اقدامات فرهنگی به عنوان اولین قدم در پبیشگیری از وقوع جرم، کاهش جرایم و آسیب‌های اجتماعی در جامعه نقش به سزایی دارد.داراب‌خانی اظهار کرد: نقش و جایگاه مراحل سه گانه پیشگیری به عنوان اولین قدم در پیشگیری، بیشتر به اقدامات فرهنگی و اجتماعی معطوف است که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.وی هم‌چنین به فلسفه تشکیل ستاد مردمی پیشگیری حفاظت اجتماعی اشاره و خاطرنشان کرد: در حال حاضر توقعی که از اعضای ستاد پیشگیری از وقوع جرم استان می‌‌رود این است که توجه ویژه به امر به معروف و نهی از منکر، ارشاد، ترغیب جوانان به حضور در فعالیت‌های مذهبی و فرهنگی، اجتماعی، شناسایی مهمترین معضلات جامعه و مشکلات منطقه و نواحی های حوزه فعالیت خود، داشته باشند. وی خاطرنشان کرد: پیشگیری از وقوع جرم، نقش بسزایی در کاهش جرایم و آسیب‌های اجتماعی در جامعه داشته است و این دستگاه به عنوان متولی این امر تا کنون توانسته است کارها و فعالیت های بسیاری بزرگی در این زمینه انجام دهد.


URL : https://www.vekalatonline.ir/articles/103121/ترک-تحصیل-و-بیکاری-از-عوامل-افزایش-بزهکاری/