چک بلامحل
نامه وارده
الهام سادات طباطبایی وکیل پایه یک دادگستری
مادر: چقدر بهت گفتم این دسته چک لعنتی رو بنداز تو سطل آشغال؟! آخه نونت نبود آبت نبود چک بلامحل کشیدنت چی بود؟! تو که هر چی میخواستی داشتی! خوب بدبختمون کردی نشستی یه گوشه!خیالت راحت شد؟!
پسر: بسه دیگه!! کشیدم که کشیدم بدبختیش مال خودمه!
مادر: نه! بدبختیش مال ماست! حالا دیگه مجبورم این چاردیواری خراب شده رو بخاطر چک بی محل تو بفروشم و گوشه خیابون چادربزنم فقط بخاطر اینکه جواب بلندپروازیهای تورو داده باشیم! تو فکر میکنی مردم شعور ندارن؟!
نمیدونن که تو آه در بساط نداری و با پول نزولی و چک بلامحل برای خودت قصر پوشالی درست کردی؟! وقتی که با لباسهای مارک دارت از جلوشون رد میشدی پیش خودت نگفتی فقط کافیه یک نفر اون وسط حسرت بخوره و آه بکشه و پیش خودش بگه:« خدایا چرا به اون دادی به من ندادی»؟! مطمئن باش اگر به این روز افتادی از صدقه سری همین نگاهها و حسرتهایی که پشت سرت ساختی!
پسر:من اشتباه کردم مادر!
متاسفانه در جوامع امروزی اگر نخواهیم بگوییم اکثریت جوانها اما برخی از آنها که خواهان طی کردن مسیر صد ساله در عرض یکساعت و یا حتی کمتر از آن هستند برای بدست آوردن آمال خود اقدام به کارهایی میکنند که نه تنها خودشان را که اطرافیان خود را هم اسیر لحظات سخت و دشواری میکنند که همگی از تبعات پوچی افکاری نشات میگیرد که با اندکی تامل و صبر در طی زمان میتوانست به حقیقت زیبای زندگی شان که در نتیجه کار و زحمات شبانه روزی شان است مبدل شود.یکی از علامتهای زیرکی انسان نگریستن در زندگی اطرافیان و عبرت گرفتن از شکستها و موفقیتهای آنهاست،جوانهای ما میاندیشند که همیشه شکست از آن دیگران است و آنها امکان ندارد به چنین مراحلی پا بگذارند که این نیز از خامی ذهن جاری میشود،سر کردن با داشتههای خود و تلاش برای افزودن آنها از راه صحیح، نشانه آگاهی و پختگی است که هیچ قیمتی نمیتوان بر آن گذاشت.اقدام به استفاده از پول نزول از نظر اخلاقی و شرعی ناپسندیده است که تبعات آن در قالب تشعشعات منفی به شکلهای مختلف دیر یا زود در زندگی پدیدار میشود اما از جهت قانونی هم تحت قانون خاص در فصل ارتشاء،ربا و کلاهبرداری از قانون مجازات اسلامی به آن پرداخته شده است، در ماده595 همان قانون آمده است:هر نوع توافق بین دو یا چند نفر تحت هر قراردادی از قبیل بیع،قرض،صلح و امثال آن جنسی را با شرط اضافه با همان جنس مکیل و موزون معامله نماید و یا زائد بر مبلغ پرداختی دریافت نماید ربا محسوب و جرم شناخته میشود مرتکبین اعم از ربا دهنده و ربا گیرنده و واسطه بین آنها علاوه بر رد اضافه به صاحب مال به شش ماه تا سه سال حبس و تا 74 ضربه شلاق و نیز معادل مال مورد ربا به عنوان جزای نقدی محکوم میگردند.» در ارتباط با صدور چک بلامحل هم قانون صدور چک را داریم،این مبحث به قدری در جامعه بین مردم شناخته شده است که تنها به توضیح مختصری از آن بسنده میکنیم،طبق قانون مذکور اگر دارنده تا شش ماه از تاریخ صدور چک به بانک مراجعه نکند و یا ظرف شش ماه از تاریخ صدور گواهی عدم پرداخت شکایت ننماید دیگر حق شکایت کیفری را نخواهد داشت اما همچنان پس از آن قابل پیگیری و وصول از طریق محاکم حقوقی میباشد،(مستنبط از ماده 11 قانون صدور چک) و در ارتباط با اعمال مجازات مربوطه حسب ماده 7 قانون مذکور بسته به مبلغ چک از شش ماه تا دوسال حبس خواهد بود که البته مجازاتهای مندرج در این ماده شامل مواردی که ثابت شود چکهای بلامحل بابت معاملات نامشروع یا بهره ربوی صادر شده نیست.
منبع : اطلاعات
دیدگاه خودتان را ارسال کنید